ACTUALITAT

TORNAR
experimentar-per-reconstruir-el-passat
11.10.2017 - ACTUALITAT PATRIMONI

Experimentar per reconstruir el passat

Tarragona acull el V Congrés Internacional d'Arqueologia Experimental coorganitzat per tres centres d'investigació (IPHES, ICAC i ICRPC) i l'Asociación Experimenta, amb la col·laboració del Port de Tarragona i la URV

Reunirà investigadors que apliquen l'arqueologia experimental per resoldre problemàtiques relacionades amb les societats pretèrites, i es donaran a conèixer les últimes novetats en didàctica i divulgació del patrimoni

Hi haurà una jornada pràctica oberta al públic, que podrà elaborar, entre d'altres, enmangados prehistòrics, cordatges o cistelleria, als voltants del Museu del Port


 

 

 

Arqueologia Experimental

En les últimes dècades, l'arqueologia ha generat un interès creixent per la metodologia experimental per validar les hipòtesis plantejades sobre la formació del registre arqueològic, la tecnologia i les formes de vida del passat. Els experts intenten posar en pràctica formes de fer i de comportament dels grups humans que ens han precedit, per recompondre la seva manera de vida i l'entorn que els va acollir.

En aquest context, Tarragona acollirà el V Congrés Internacional d'Arqueologia Experimental, que tindrà lloc del 25 al 27 d'octubre, coorganitzat per tres centres d'investigació en arqueologia: IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), ICAC (Institut Català d' 'Arqueologia Clàssica), ICRPC (Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural) i l'Asociación Experimenta. Aquest esdeveniment compta amb la col·laboració del Port de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili.

eina-pedra-elaboracio-p.jpg

El congrés

El congrés dedicarà dos dies a les presentacions teòriques, tant comunicacions orals com pòsters (25 i 26 d'octubre) i un dia a la presentació i realització d'experimentacions, demostracions i tallers (27 d'octubre). Les sessions teòriques es desenvoluparan a l'Aula Magna de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili (av. de Catalunya, 35), mentre que la jornada pràctica tindran lloc a les instal·lacions del Port de Tarragona, concretament al Refugi núm. 4 i al Museu del Port de Tarragona (Moll de Costa, s/n).

Les sessions estan organitzades a partir de tres grans blocs temàtics: de les societats caçadores i recol·lectores a productores, l'inici de les organitzacions humanes complexes i la seva evolució fins a l'actualitat, i la didàctica, divulgació i revalorització del patrimoni.

La jornada pràctica estarà dividida en dues parts. La primera serà al matí i es dedicarà a les experimentacions i demostracions que volen oferir els congressistes per donar a conèixer les seves investigacions de manera pràctica. Algunes d'aquestes activitats estaran relacionades amb l'acció de lligar, des dels primers caçadors recol·lectors a l'actualitat, amb la qual cosa s'elaboraran emmanegats prehistòrics, cordatges i cistelleria, es repararan xarxes de pesca, etc. A la tarda, aquestes activitats s'obriran al públic en general, en un intent d'apropar l'arqueologia experimental a la societat.

carnisseria-animal-terra-p.jpg

Frase Negra