ACTUALITAT

TORNAR
bojos-per-larqueologia-es-trasllada-a-girona-
18.09.2014 - JORNADES

Bojos per l’Arqueologia! es trasllada a Girona

A partir del proper 27 de setembre el curs Bojos per l’Arqueologia es trasllada a Girona, on l’ICRPC (centre CERCA i adscrit a la Universitat de Girona) durà a terme un total de sis sessions, durant les quals s’explicaran accions a realitzar després de la excavació d’un jaciment arqueològic. Les primeres sessions del curs s’han desenvolupat a Tarragona, a les seus de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i de l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

 

El curs s’iniciarà en ple Barri Vell de Girona, on el director de l’ICRPC i professor de la Universitat de Girona, Joaquim Nadal, rebrà als estudiants i presentarà la feina realitzada per l’ICRPC i destacarà la importància de la fase de patrimonialització i dels usos del patrimoni. Des de les escalinates de la catedral de Girona, com a punt de partida, visitarem el Monestir de Sant Pere de Galligants, seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona. Posteriorment, ens traslladarem al magnífic edifici de la Pia Almoina on tancarem la primera sessió amb una classe teòrica entorn a la museïtzació de jaciments arqueològics.

 

En una segona sessió visitarem la meravellosa muntanya de Sant Sebastià de la Guarda (Palafrugell, Baix Empordà) amb diversos elements patrimonials, on veurem un assentament ibèric recentment museïtzat i on portarem a terme una activitat pràctica.

 

Antoni Rojas Rabaneda, arqueòleg i responsable de la Unitat d’Estudis i Anàlisis de l’ICRPC mostrarà, en una tercera sessió els diversos papers de les tecnologies en el món de l’arqueologia així com de les actuacions a realitzar una vegada s’ha finalitzat la excavació d’un jaciment.

 

Gustau Vivar, director del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), introduirà als alumnes en l’apassionant món de la recerca en arqueologia subaquàtica. Visitarem aquest centre i podrem saber tot allò relacionat amb el patrimoni que ha quedat sota el mar.

 

Una altra activitat ens portarà al jaciment grecoromà d’Emporion (L’Escala, Alt Empordà). Joaquim Tremoleda, arqueòleg-conservador del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries, mostrarà diversos aspectes de l’ús de la imatge de l’Arqueologia en diferents contextos.

 

Núria Galí Espelt, professora de la Universitat de Girona, presentarà als alumnes una recerca del Laboratori Multidisciplinar de Recerca Turística (LMRT) entorn el comportament dels turistes en una destinació cultural i es durà a termes una divertida activitat en grup pels carrers de Girona.

 

L’arqueologia és una disciplina científica que es dedica a l’estudi de les societats humanes gràcies a la recuperació i anàlisi de la cultura material que van generar. En el camp de l’arqueologia intervenen diversos processos multidisciplinars que inclouen recerca, interpretació i difusió dels coneixements adquirits. Aquesta experiència permetrà els alumnes d’entrar en contacte amb arqueòlegs experimentats que els mostraran el seu treball diari i compartiran els seus coneixements sobre l’apassionant món de l’arqueologia.

 

L'activitat se centra a reforçar el coneixement de la Prehistòria, de l’Arqueologia Clàssica i del coneixement del Patrimoni Cultural dels alumnes d'una manera d'acord amb les ultimes recerques en la disciplina. El curs permet l’apropament de l’alumnat de batxillerat al món de la recerca universitària del nostre entorn immediat, alhora que contribueix a l’estímul de les vocacions científiques en un sentit ampli. La cerca vocacional i l’excel·lència acadèmica son uns dels objectius principals del projecte.

 

El curs permet apropar la ciència als alumnes amb un caràcter eminentment pedagògic, i amb la finalitat d'afavorir un millor reconeixement social i de fomentar les vocacions científiques. Així doncs, des d'aquest curs es potenciarà la vocació científica i humanística en l'àmbit dels primers graus de l'ensenyament terciari i es contribuirà a la Societat del Coneixement des de la formació integral del futur personal investigador i humanista. Aquest curs  s’emmarca en la convocatòria 2013 Bojos per la Ciència que patrocina la Fundació Catalunya La Pedrera.

El programa complert el podeu consultar a http://bojosperlarqueologia.icac.cat/

Us informem que s’han obert les inscripcions per a l’edició del 2015.

El coordinador de les activitats de l’ICRPC és Antoni Rojas. Per a qualsevol dubte podeu contactar amb el telèfon 972486158 o l’adreça electrònica arojas@icrpc.cat

Frase Negra