De manera tradicional a Europa hem pogut entrar-hi en contacte a través dels museus i els monuments visitables però aquests equipaments no viuen aïllats del seu entorn.
De fet la majoria de béns patrimonials actualment considerats estan plenament integrats dins els paisatges urbans i rurals. Aquestes circumstàncies generen un camp d’estudi ampli dins del qual l’ICRPC s’hi ha aproximat amb diversos eixos.
El primer és el de la multidimensionalitat, ja que tenim en compte els elements patrimonials bàsics però també els equipaments museístics que els conserven i difonen. El nostre enfocament és sistèmica i té en compte diverses escales d’anàlisi: des de l’objecte singular, passant pel museu i fins arribar a l’entorn geogràfic, social i natural que els acull i que rep els efectes de la seva presència, sense oblidar mai els seus indrets i societats originaris.
En aquest sentit podem esmentar projectes com el dels jaciments prehistòrics de Serinyà, en els quals desenvolupem des de la recerca arqueològica bàsica fins al disseny dels discursos i elements de la museografia que donaran servei als visitants als mateixos jaciments i també col·laborem amb els museus locals i nacionals que conserven materials d’aquest conjunt patrimonial.
El segon eix que tenim en compte en aquesta línia de recerca és el de la multidisciplinarietat. Per això el nostre personal investigador està capacitat per estudiar béns patrimonials generats al llarg de tota la història de la humanitat, des de la prehistòria fins a l’actualitat. L’expertesa col·lectiva de l’equip permet a l’institut analitzar tant artefactes tècnics, creacions arquitectòniques, objectes artístics, registres textuals, elements del patrimoni intangible, sistemes complexos d’infraestructures de comunicació, etc.
La nostra xarxa de contactes permet, si fa falta, configurar equips especialitzats en tots els tipus de patrimoni que la societat actualment contempla.