ACTUALITAT

TORNAR
premi-de-lamc-a-lexposicio-falsos-verdaders-lart-de-lengany-comissariada-per-joan-bosch-i-francesc-miralpeix
26.10.2020 - ACTES

Premi de l'AMC a l'exposició Falsos verdaders. L'art de l'engany, comissariada per Joan Bosch i Francesc Miralpeix.

L'exposició "Falsos verdaders, l'art de l'engany", premiada en la categoria exposició temporal 2019 per l'Associació de Museòlegs de Catalunya! El premi està destinat a prestigiar les aportacions més destacades en el camp de les exposicions temporals dutes a terme als museus.


L'any 2016 el Museu d’Art de Girona va adquirir sis taules renaixentistes atribuïdes al pintor català Pere Mates, tres de les quals eren idèntiques a tres més adquirides uns anys abans. Un exhaustiu procés d’estudi i anàlisi de totes elles va revelar, finalment, que les tres obres inicials eren falses. L’exposició presenta els dos conjunts i tot el procés de recerca que ha permès desvelar l’engany. Alhora surten a la llum altres obres d’art falsificades que es conserven en diferents museus catalans i es proposa una reflexió sobre el costat més fosc del mercat de l’art: el concepte i les modalitats de la falsificació, alguns dels episodis europeus més coneguts, la mentalitat, les motivacions i les estratègies dels falsificadors, i com desemmascarar-los.

 

 

COL·LABORADORS/SUPORT 

Centre de Conservació de Béns Mobles de Catalunya / Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural / Universitat de Girona

 

COMISSARIAT

Francesc Miralpeix i Joan Bosch (ICRPC-UdG)

 

LLOC DE DESENVOLUPAMENT DEL PROJECTE

Museu d'Art de Girona

Frase Negra