ACTUALITAT

TORNAR
presentaci-del-llibre-causa-comuna-els-olotins-i-la-guerra-de-successi-de-miquel-puig-i-reixach
27.05.2014 - ACTES

Presentació del llibre Causa comuna. Els olotins i la guerra de Successió, de Miquel Puig i Reixach

Aquest dissabte, 31 de maig, a les set de la tarda, a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, tindrà lloc la presentació del llibre Causa comuna. Els olotins i la guerra de Successió, de Miquel Puig i Reixach. L’obra inicia la nova col·lecció Pretèrites de les Edicions Municipals de l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot, dedicada a l’estudi i a la divulgació de diversos aspectes de la història local. Aquest primer volum de la col·lecció ha estat coeditat amb l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. La presentació del llibre anirà a càrrec de Joaquim Nadal, director de l'ICRPC i catedràtic de la Universitat de Girona.

 

L’aparició de Causa comuna coincideix amb la celebració dels tres-cents anys del desenllaç de 1714, que tant trastocà l’ordenament jurídic i polític català. El llibre dóna a conèixer vint anys d’història d’Olot –i, sovint, de la Garrotxa– marcats pel conflicte de la guerra de Successió (1702-1714). Olot fou un dels primers llocs on prengué forma la insurrecció de 1705 a favor de Carles III, fruit no tan sols de la voluntat d’afavorir la causa d’aquest monarca, sinó també d’un sentit de col·lectivitat amatent a salvaguardar el que llavors en deien els privilegis, és a dir, el caràcter pactista amb què s’havia envigorit la nació catalana. Entre l’estiu de 1705 i la tardor de 1714, Olot va estar gairebé de manera continuada al costat de Carles III i de la causa comuna dels catalans, amb un immens sacrifici econòmic i personal per als olotins, mentre tothom maldava per tirar endavant l’activitat ordinària i el dia a dia personal i familiar. Principis comuns, vida quotidiana col·lectiva, i personatges i noms concrets conformen les constants de l’amè text de Miquel Puig que fa un retrat viu i entenedor de l’Olot de principis del segle XVIII.

 

Miquel Puig i Reixach (Banyoles, 1950) és mestre i llicenciat en història, una matèria que ha impartit durant anys en l’ensenyament secundari. Especialista en el segle XVIII d’Olot i comarca, té publicats diversos estudis i articles sobre aquest tema i manté el web Olot 1700.

 

 Data: 31.05.2014

Hora: 19 h

 

Lloc:

Sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa

Plaça del Puig del Roser 1

17800 Olot

Frase Negra