ACTUALITAT

TORNAR
seminari-le-musee-a-lge-de-la-surmodernite-marc-auge
16.01.2018 - SEMINARIS

Seminari Le musée à l’âge de la «surmodernité» (Marc Augé)

El Màster en Patrimoni (Especialitats en Patrimoni Cultural i en Patrimoni Natural) en el qual l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural col·labora activament ha organitzat el seminari Le musée à l’âge de la «surmodernité» (Marc Augé) amb el Dr. Dominique Poulot.

Des de fa mig segle hem assistit a una multiplicació dels tipus d’objectes en els museus: les seves col·leccions són cada vegada més eclèctiques, i cada vegada és més difícil determinar exactament el que defineix una «peça de museu» o una «qualitat museu». Paral·lelament, la circulació d’objectes entre museus o entre espais privats i espais de museus es multiplica, la qual cosa contribueix encara més a la sobreabundància de museus.

Els edificis dels museus es multipliquen a tot el món, i alguns models arquitectònics i museogràfics apareixen indefinidament (re)copiats. El museu es mostra de forma indefinidament (re)copiada per compartir determinats models per part de les empreses de consultoria, dels estudis d’arquitectes o de les institucions de cooperació nacionals o internacionals. Així, les instal·lacions noves o renovades alimenten la propagació en llocs inèdits d’objectes arquitectònics i decoratius similars o gairebé, pel que fa als seus dissenys, les seves configuracions i les seves pràctiques.

A tot arreu, la institució treballa per la celebritat cultural i social de la seva col·lecció, la difon i la promou, però alhora exigeix l’autenticitat de l’experiència dels seus visitants. La noció d’experiència en el museu acaba per superar els altres valors de la institució.

 

Programa

1. L’excés d’objectes entre el micromuseu i les reproduccions

2. El museu a tot arreu: la globalització i la universalitat

3. Individualització de les experiències de visites

 

(el seminari es farà en francès)

 

Dominique Poulot, membre honorari de l’Institut Universitaire de France, és professor de la Universitat de París 1 Panthéon-Sorbonne, i va ser president del Comité des Travaux Historiques et Scientifiques (Ecole des Chartes). Actualment les seves recerques se centren en la institució museu i, de manera més àmplia, en la patrimonialització a les èpoques moderna i contemporània.

Dominique Poulot

Universitat de París 1 Panthéon-Sorbonne

 

Sala de Graus de la Facultat de Lletres. Universitat de Girona

Dijous 1 de març de 2018, de 16.30 a 19.30 h

 

Inscripció

Inscripció gratuïta amb places limitades. Les inscripcions s’han de formalitzar a http://icrpc.cat/cat/seminaris.html

Frase Negra