ACTUALITAT

TORNAR
signatura-de-conveni-entre-el-pais-dart-i-dhistoria-transfronterer-de-les-valls-catalanes-del-tec-i-del-ter-la-universitat-de-perpinya-via-domitia-i-l
07.05.2018 - ACTES

SIGNATURA DE CONVENI ENTRE EL PAÍS D’ART I D’HISTÒRIA TRANSFRONTERER DE LES VALLS CATALANES DEL TEC I DEL TER, LA UNIVERSITAT DE PERPINYÀ VIA DOMITIA I L’INSTITUT CATALÀ DE RECERCA EN PATRIMONI CULTURAL

 

SIGNATURA DE CONVENI ENTRE EL PAÍS D’ART I D’HISTÒRIA TRANSFRONTERER DE LES VALLS CATALANES DEL TEC I DEL TER, LA UNIVERSITAT DE PERPINYÀ VIA DOMITIA

I L’INSTITUT CATALÀ DE RECERCA EN PATRIMONI CULTURAL

 

 

 

Seu de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Edifici de la Pia Almoina. Plaça de la Catedral 8, 3a planta. Girona.

 

El dilluns 14 de maig a les 11 h del matí a la seu de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural es va dur a terme la signatura oficial del conveni a tres parts entre el País d’Art i d’Història Transfronterer de les Valls Catalanes del Tec i del Ter, representat pel seu President el Sr. Ramon ROQUÉ I RIU,  la Universitat de Perpinyà Via Domitia representada pel Sr. Martin GALINIER, Vice-president delegat de la Universitat i Director del CRESEM, i l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, representat pel seu Director, el Sr. Joaquim NADAL I FARRERAS. Aquest conveni es realitza sota el paraigües del projecte POTEFA Patrimc@t, del qual n’és el cap de fila el País d’Art i d’Història.

El País d’Art i d’Història Transfronterer és la primera entitat transfronterera que rep, el 2010, el segell atorgat pel Ministeri de la Cultura francès Ville ou Pays d’Art et d’Histoire. El 2016 aquesta associació de 31 municipis, 24 de francesos i 7 de catalans, esdevé el cap de fila d’un projecte europeu POCTEFA, el Patrimc@t,  dotat amb 4M d’euros que es destinen a diferents projectes als pobles que en formen part.

Dins d’aquest projecte està prevista la realització d’onze intervencions escenogràfiques, deu de petites repartides pel territori en forma de xarxa, i una de més important que contempla també la rehabilitació d’una antiga fàbrica a Prats de Molló i que serà la futura seu del PAHT i que comportarà, a més de la instal·lació de les oficines de l’entitat, la creació d’un gran centre d’Interpretació de l’Arquitectura i del Patrimoni del territori (CIAP). Patrimc@t també inclou la realització d’una aplicació mòbil evolutiva que permeti posar en valor el patrimoni dels 31 pobles que formen part del País d’Art i d’Història.  

És dins d’aquest projecte de Centre d’Interpretació en xarxa que el País d’Art i d’Història Transfronterer proposa un conveni a tres parts a la Universitat de Perpinyà Via Domitia i a l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural. Gràcies al conveni, aquestes dues entitats esdevenen la referència a nivell científic per al desenvolupament de les tasques de gestió, preservació, mediació i promoció del patrimoni que es realitzen des del País d’Art i d’Història Transfronterer. Així mateix, s’obra un ventall de possibilitats de col·laboració entre les tres entitats no només en el camp de la recerca i l’estudi científic del patrimoni, que el conveni busca promoure i dinamitzar en el territori del País d’Art i d’Història, si no que entre altres també permetrà una col·laboració estreta i la possibilitat de formació en pràctiques d’alumnes dels màsters de gestió del patrimoni respectius de la universitat i el vinculat a l’Institut, que a més podran ser acollits en pràctiques al País d’Art i d’Història.

Així, aquesta experiència transfronterera amb voluntat de crear territori i implementar-se al teixit social d’aquest fa un pas més en companyia de dos referents en la recerca científica i l’espai acadèmic d’ensenyament superior.

Frase Negra