ACTUALITAT

TORNAR
xi-jornadas-de-la-asociacin-para-la-interpretacin-del-patrimonio
15.03.2012 - JORNADES

XI Jornadas de la Asociación para la Interpretación del Patrimonio

 Entre els dies 8 i 11 de març de 2012 s'han dut a terme les XI Jornadas de la Asociación para la Interpretación del Patrimonio, celebrades a l'Aula de Medi Ambient Caixa Burgos-Palència

Antonio Rojas de la Unitat d'Estudis i Anàlisis de l'ICRPC va presentar un panell comentat , obrint un debat sobre els potencials d'esdeveniments culturals per dur a terme accions de divulgació del patrimoni cultural. Rojas va aportar dades basades en una Investigació pròpia realitzada des de l'ICRPC.

Mercats, fires, festes de recreació, de divulgació o d'ambientació històrica, s'han fet habituals en l'oferta d'oci de caps de setmana. El reclam de promoció i màrqueting d'aquests esdeveniments es basen en un viatge virtual al passat. Semblen, en un primer moment, ser escenaris ideals per dur a terme activitats d'interpretació i divulgació del patrimoni. No obstant això, a la pràctica, només un baix percentatge d'ells contenen, en els seus programes, activitats d'interpretació del patrimoni i divulgació del passat. Els esdeveniments més coneguts i abundants són els mercats medievals

Un fenomen palpable i creixent és l'excessiva repetició i còpia de models ja existents. Això disminueix la varietat de casos i arriba a la banalització d'algunes recreacions històriques així com a la realització d'aquestes fires en llocs inadequats i amb propostes d'escassa qualitat. Actualment hi ha una clonació repetitiva de models i de les mateixes activitats, especialment una clonació dels esdeveniments menys originals. Predomina, així, una falta d'originalitat i de diversificació de l'oferta existent. En general, la percepció del visitant que assisteix a diversos d'aquests esdeveniments és que bona part d'ells són tots iguals. En la repetició de models influeix una absència d'accions d'estratègia i planificació. 

Les altes xifres de visitants que reben aquests esdeveniments semblen no aprofitar-se per difondre el patrimoni local, fet que mereix una reflexió sobre com canalitzar aquest poder d'atracció a favor de la divulgació del patrimoni cultural local.

Més informació

Frase Negra