PROJECTES

TORNAR
Bojos per l’Arqueologia
PROJECTES DE SOCIALITZACIÓ

Bojos per l’Arqueologia

Coordinació a Girona: Antoni Rojas Rabaneda

 

Curs adreçat a alumnes de batxillerat organitzat per l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i l’ Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.

L'Institut de Patrimoni va participar en el curs “Bojos per l’Arqueologia”, una part del qual es va desenvolupar a Girona, on l’ICRPC  va dur a terme un total de sis sessions, durant les quals es van socialitzar i comunicar accions a realitzar després de la excavació d’un jaciment arqueològic. Les primeres sessions del curs es van desenvolupat inicialment a Tarragona, a les seus de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

El curs es va iniciar en ple Barri Vell de Girona, on el director de l’ICRPC i professor de la Universitat de Girona, Joaquim Nadal i Farreras, va rebre als estudiants i va presentar la feina realitzada per l’ICRPC destacant la importància de la fase de patrimonialització i dels usos del patrimoni. Des de les escalinates de la catedral de Girona, com a punt de partida, el grup va visitar el Monestir de Sant Pere de Galligants, seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona. Posteriorment, al magnífic edifici de la Pia Almoina, Antoni Rojas arqueòleg i responsable de la Unitat d’Estudis i Anàlisis de l’ICRPC va impartir una sessió entorn a la museïtzació de jaciments arqueològics.

Els alumnes van visitar l'assentament ibèric de Sant Sebastià de la Guarda amb l'objectiu de fer una sessió entorn a actuacions sobre el patrimoni arqueològic.

Antoni Rojas , va mostrar, en una altra sessió els diversos papers de les tecnologies en el món de l’arqueologia així com de les actuacions a realitzar una vegada s’ha finalitzat la excavació d’un jaciment.

La següent sessió va estar protagonitzada per Gustau Vivar, director del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), qui introduirà als alumnes en l’apassionant món de la recerca en arqueologia subaquàtica. Visitarem aquest centre i podrem saber tot allò relacionat amb el patrimoni que ha quedat sota el mar.

Una altra activitat es desenvolupà al jaciment grecoromà d’Emporion (L’Escala, Alt Empordà). Joaquim Tremoleda, arqueòleg-conservador del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries, mostrarà diversos aspectes de l’ús de la imatge de l’Arqueologia en diferents contextos.

Des de la vessant més turística, Sílvia Aulet, professora de la Universitat de Girona, va presentar als alumnes una recerca del Laboratori Multidisciplinar de Recerca Turística (LMRT) entorn el comportament dels turistes en una destinació cultural i es durà a termes una divertida activitat en grup pels carrers de Girona.

L’arqueologia com a activitat científica.

L’arqueologia és una disciplina científica que es dedica a l’estudi de les societats humanes gràcies a la recuperació i anàlisi de la cultura material que van generar. En el camp de l’arqueologia intervenen diversos processos multidisciplinars que inclouen recerca, interpretació i difusió dels coneixements adquirits. Aquesta experiència permetrà els alumnes d’entrar en contacte amb arqueòlegs experimentats que els mostraran el seu treball diari i compartiran els seus coneixements sobre l’apassionant món de l’arqueologia.

L'activitat “Bojos per l’Arqueologia” se centra a reforçar el coneixement de la Prehistòria, de l’Arqueologia Clàssica i del coneixement del Patrimoni Cultural dels alumnes d'una manera d'acord amb les ultimes recerques en la disciplina. El curs permet l’apropament de l’alumnat de batxillerat al món de la recerca universitària del nostre entorn immediat, alhora que contribueix a l’estímul de les vocacions científiques en un sentit ampli. La cerca vocacional i l’excel·lència acadèmica son uns dels objectius principals del projecte.

El curs permet apropar la ciència als alumnes amb un caràcter eminentment pedagògic, i amb la finalitat d'afavorir un millor reconeixement social i de fomentar les vocacions científiques. Així doncs, des d'aquest curs es potenciarà la vocació científica i humanística en l'àmbit dels primers graus de l'ensenyament terciari i es contribuirà a la Societat del Coneixement des de la formació integral del futur personal investigador i humanista. Aquest curs s’emmarca en la convocatòria 2013 Bojos per la Ciència que patrocina la Fundació Catalunya La Pedrera.

Més informació:

Web http://bojosperlarqueologia.icac.cat/

Frase Negra