Cartògrafs italians en la Guerra Civil espanyola (1937-1939)
Cartògrafs italians en la Guerra Civil espanyola (1937-1939)
Per Carme Montaner (ICGC) i Luis Urteaga (UB)
Dijous 20 de març 19:00h a l'IEC (C/Carme, 47)
El govern italià va ser un puntal en matèria de cartografia per a les forces del general Francisco Franco durant la Guerra Civil espanyola. En una primera fase, es va gravar i editar a Itàlia una col·lecció significativa de mapes militars que l’exèrcit franquista necessitava amb urgència. Posteriorment, a partir del maig de 1937, l’Alt Comandament italià va enviar a Espanya una unitat cartogràfica, la Sezione Topocartografica, que va arribar a imprimir més de mig milió de mapes de diferents escales. La contribució italiana va ser decisiva pel que fa a l’obtenció de cartografia per part de l’exèrcit franquista ja que el servei cartogràfic oficial d’Espanya, el Instituto Geográfico, va quedar sota el comandament de la República.
Carme Montaner és Cap de la Cartoteca de l’Institut Cartogràfic de Catalunya des de l’any 2001. Doctora en geografia per la Universitat de Barcelona, actualment forma part de la Junta de Govern de la Societat Catalana de Geografia. S’ha especialitzat en el camp de la catalogació de mapes. Es dedica a temes d’història de la cartografia contemporània de Catalunya i més darrerament en la història de la cartografia missional del Perú al segle XVIII.
José Luis Urteaga González és Catedràtic de Geografia Humana a la Universitat de Barcelona. Llicenciat en Geografia i Història, des de 1987 és professor a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. Especialista en geografia històrica, ha dedicat una part de les seves recerques a la història de les idees ambientals i a la geografia històrica de la industrialització. Des de 1989 treballa en el camp de la història de la cartografia, havent dedicat una especial atenció a la cartografia topogràfica espanyola, a la cartografia cadastral, i a la història de la cartografia colonial i militar.
Carme Montaner i Luis Urteaga han estat darrerament guardonats amb el premi Imago Mundi (2013) pel seu article “Italian Mapmakers in the Spanish Civil War (1937-1939)” publicat en Imago Mundi. The International Journal for the History of Cartography (vol. 64, nº 1, 2012, 78-95). El premi es concedeix cada dos anys, i està patrocinat per Kenneth Nebenzahl.
Durant aquest curs 2013-2014, la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica està dedicant els seus col·loquis a les Geografies del coneixement. Així, durant el cicle s’està reflexionant sobre com els espais condicionen la producció del coneixement científic; sobre com canvia el coneixement científic en la seva circulació i apropiació; com la regió o la nació es construeixen a través de la ciència tot reflexionant sobre l’existència d’estils nacionals de ciència...
Les activitats d'aquest cicle analitzen diferents aspectes de la ciència en relació amb diversos espais – salut, educació, investigació, exposicions, art, creació – i també en relació amb els poders polítics, econòmics, militars del moment.
Xerrada coordinada per Joaquim Berenguer (CEHIC-UAB) i organitzada per la SCHCT-IEC amb el suport de les Seccions de Ciències de l'IEC.
Més informació sobre els col·loquis al compte de twitter @schct i al portal web Arban: http://arban.espais.iec.cat/2013/07/04/programa-de-col%C2%B7loquis-de-la-schct-2013-2014-descripcio/