ACTUALITAT

TORNAR
conferncia-francesc-de-castellv-el-cronista-exiliat-el-patriotisme-catal-i-la-construcci-de-lestat-espanyol-modern
02.06.2014 - JORNADES

Conferència “Francesc de Castellví. El cronista exiliat. El patriotisme català i la construcció de l'Estat espanyol modern”

El passat dijous, 29 de maig, a Sala Moragues del Centre EL Borni en el marc del Cicle "Herois del 1714", es va portar a terme la conferència “Francesc de Castellví. El cronista exiliat. El patriotisme català i la construcció de l'Estat espanyol modern”. L’acte va ser impartit per Joaquim Nadal i Enric Juliana, amb la coordinació d’Enric Vila.

 

Joaquim Nadal i Enric Juliana van parlar de la figura del militar i escriptor Francesc de Castellví, que va escriure una llarga crònica sobre la Guerra de Successió Espanyola des de la perspectiva del bàndol català, a favor del qual va combatre fins al final. Nadal va fer una aproximació històrica i Juliana es va centrar en l'ofici del cronista.

 

Enric Juliana. Periodista. Subdirector de La Vanguardia. Es va estrenar el 1975, en el Tele/eXpres. Després va treballar en els serveis informatius de TVE i en el diari El País. Des de 1991 escriu a La Vanguardia, havent estat redactor en cap d'informació local durant els Jocs Olímpics de 1992 i, més tard, corresponsal a Itàlia. Juliana va crear el terme "català emprenyat", per referir-se a un cert sentiment d'enuig que ha emergit entre una part de la societat catalana que se sent objecte d'un tracte discriminatori per part del govern de l’Estat. És autor d'una triologia sobre l'evolució política d'Espanya durant la primera dècada del segle XXI: La España de los pingüinos (2006), La deriva de España (2009) i Modesta España (2012).

 

Joaquim Nadal. És director de l‘Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i catedràtic d'història contemporània per la Universitat de Girona. Va ser alcalde de Girona entre el 1981 i el 2002. Va ser cap de l'oposició en època de Jordi Pujol i, durant el primer tripartit va ser Portaveu del Govern i conseller de Política Territorial i obres públiques. Acaba de publicar el llibre de memòries Testimoni de Càrrec, vint anys al servei de Catalunya i és autor de nombroses publicacions de recerca històrica.

Frase Negra