ACTUALITAT

TORNAR
ja-s-oberta-la-inscripci-per-a-la-segona-edici-de-bojos-per-larqueologia-
24.09.2014 - ACTES

Ja és oberta la inscripció per a la segona edició de Bojos per l’Arqueologia

Ja és oberta la inscripció per a la segona edició de Bojos per l’Arqueologia

 

El programa facilita que estudiants de 1r de batxillerat descobreixin aquesta ciència de la mà de personal investigador en centres de recerca

 

La iniciativa forma part de la proposta formativa Bojos per la ciència 2015 que impulsa la Fundació Catalunya-La Pedrera

 

L’organitzen l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC)

 

 

 

Per segon any consecutiu, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) organitzen Bojos per l’Arqueologia, una iniciativa que forma part de la proposta formativa Bojos per la Ciència 2015 que impulsa Fundació Catalunya-La Pedrera.

 

L’objectiu és facilitar que estudiants de primer de batxillerat descobreixin aquesta ciència de la mà de personal investigador i en diferents centres de recerca. La inscripció ja està oberta i el termini finalitza el 14 d’octubre. Hi ha 30 places.

 

Amb la idea de fomentar entre els joves la vocació per l’arqueologia i la conservació i preservació del patrimoni cultural, s’han previst una sèrie d’activitats que els apropen a la recerca que es desenvolupa als centres d’investigació de Catalunya, en aquest cas a l’ICAC, l’IPHES i l’ICRPC. Els estudiants tenen l'oportunitat d'aprofundir en la teoria i les tècniques científiques treballant al mateix centre i experimentant com es fa ciència de projecció internacional, fet que els permet guanyar experiència pràctica en les últimes metodologies d'avantguarda i posicionar-se per a una possible carrera professional.

 

Bojos per l’Arqueologia està destinat a ampliar i complementar el coneixement dels alumnes en el camp de la prehistòria i l'evolució humana, l'arqueologia clàssica i la conservació i preservació del patrimoni cultural a través de la introducció en l'estudi de divuit disciplines. També vol ensenyar i promoure la iniciació a la recerca i a les metodologies científiques.

 

Al curs es realitzarà un repàs general a tota la prehistòria i l'evolució humana, un recorregut de més de 5 milions d'anys, i es parlarà, es tractarà i es veurà com s'experimenta en paleozoologia, tecnologia lítica i restauració. També es coneixeran les diverses metodologies d’excavació i registre i l’anàlisi dels objectes recuperats als jaciments. Com a element de connexió amb el present, els alumnes aprendran les tècniques de museïtzació i conservació de patrimoni i la importància del llegat patrimonial a la societat, a més de visitar un jaciment o passejar per un centre d’arqueologia subaquàtica.

 

Bojos per l’Arqueologia es realitzarà durant 18 dissabtes, en horari de matí, entre el 17 de gener i el 7 de desembre del 2015. Està estructurat en 3 blocs, i cada bloc consta de 6 sessions en un dels centres de recerca implicats:

 

Sessions Bloc 1: Paleoecologia i evolució humana- Prehistòria

Lloc: Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) - Tarragona

Dates: 17 de gener, 31 de gener, 14 de febrer, 28 de febrer, 14 de març i 28 de març.

 

Sessions Bloc 2: Món clàssic

Lloc: Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) - Tarragona

Dates: 11 d’abril, 25 d’abril, 9 de maig, 23 de maig, 6 de juny i 20 de juny.

 

Sessions Bloc 3: Conservació, museïtzació i valoració del patrimoni

Lloc: Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) - Girona

Dates: 26 de setembre, 10 d’octubre, 24 d’octubre, 7 de novembre, 21 de novembre i 12 de desembre.

 

 

D'altra banda, el 27 de setembre començaran les sessions corresponents al tercer mòdul de la primera edició de Bojos per l'arqueologia, que es desenvoluparan a la seu de l'ICRPC. Són els alumnes que abans de l'estiu ja van fer les seves estades a l'ICAC i a l'IPHES.

 

Bojos per la ciència 2015 ofereix 202 places repartides en vuit cursos en diferents centres de recerca dels àmbits de la química, la bioquímica, la biomedicina, les noves tecnologies, l’economia, les matemàtiques i la natura, a més de l’arqueologia.

 

 

 

Per a més informació i inscripcions

 

Bojos per l’Arqueologia

Frase Negra