ACTUALITAT

TORNAR
jornada-puig-i-cadafalch-i-girona-la-recuperacio-dels-banys-de-girona
23.01.2018 - ACTES

Jornada "Puig i Cadafalch i Girona. La recuperació dels Banys de Girona"

Puig i Cadafalch i Girona

la recuperació dels Banys de Girona

Els Banys àrabs de Girona i l’atracció per l’estil “moresc”

Girona,26 i 27 de gener de 2018

 

Lloc:    Sala d’Actes del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya,

edifici Pia Almoina, Plaça Catedral, 8 – Girona.

Horari: 10 h – 18 h

 

 

 

 

L’Any Josep Puig i Cadafalch commemora el 150è aniversari del seu naixement i els 100 anys com a president de la Mancomunitat de Catalunya. A Girona, Puig i Cadafalch hi va venir en una missió organitzada de l’IEC i la Junta de Museus de Barcelona el dia 1 de febrer del 1914 per a visitar els anomenats Banys Àrabs. Després de la visita va publicar un article monogràfic a l’Anuari de l’IEC del 1913-1914 on debatia sobre l’influx “moresc” de l’edifici i, en general sobre l’art romànic. Va tornar a tractar-ne dins L’arquitectura romànica a Catalunya i després a l’opuscle Els banys de Girona (1936), editat en diferents idiomes. Sota aquest impuls i influx els banys van ser excavats per Francesc Riuró i restaurats entre els anys 1929-1931 per Rafael Masó, Jeroni Martorell i Emili Blanch.

Per aquest motiu, el Consell Comarcal del Gironès, la Fundació Rafael Masó, el Museu d’Art de Girona, i la seu de Girona del Museu d’Arqueologia de Catalunya, amb el suport del comissariat de l’Any Puig i Cadafalch, organitzen una jornada sobre els banys, situant la ciutat de Girona en la commemoració de l’Any Puig i Cadafalch.

 

En la jornada es tracten l’estudi i el debat sobre l’art “moresc”, la restauració, la valoració actual del monument i les troballes arqueològiques en el lloc. Per altra banda, és una bona ocasió per vincular l’estudi del conjunt amb les més recents aportacions sobre els banys andalusins de la península.

 

Al seu torn, del 19 de desembre de 2017 al 21 de març de 2018, s’exhibeix a la Fundació Rafael Masó una exposició dedicada al procés de descoberta, excavació, estudi i recuperació dels banys, amb plànols, dibuixos, cartells i fotografies de les actuacions realitzades per Puig i Cadafalch i Masó.

 

Frase Negra