02.12.0002
El trasllat de l’ICRPC a la seu de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya es farà efectiu l’1 de setembre de 2014
El president de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Frederic Cabré i Segarra, i el professor Joaquim Nadal i Farreras, director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) i Catedràtic d’Història Contemporània de la UdG, han signat el conveni per a l’arrendament de dos espais de l’Edifici Pia Almoina, actual seu del COAC a Girona.
La relació entre les dues entitats es fonamenta en el desig de projecció del patrimoni cultural de la ciutat de Girona a nivell internacional. Segons Frederic Cabré, allotjant la seu de l’ICRPC a la Pia Almoina, aquesta esdevé un centre de recerca i arxiu documental en patrimoni cultural i arquitectònic de primer ordre a les terres gironines, obrint alhora noves línies de col·laboració entre ambdues institucions amb l’objectiu comú de protegir-lo, documentar-lo i fer-ne difusió.
Per la seva banda, Joaquim Nadal considera que la nova seu de l'ICRPC l'acosta a un entorn patrimonial de primer ordre i en un context de centres de recerca monumental, documental, arxivística i literària. Els mateixos fons d'arxiu del col·legi esdevenen un pont imprescindible amb el patrimoni arquitectònic.
Com a fruit d’aquesta relació l’ICRPC, que actualment té la seu al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, es traslladarà a uns espais de la seu del Col·legi d’Arquitectes, un dels edificis més singulars del patrimoni de la ciutat de Girona.
A part de poder gaudir d’unes instal·lacions perfectament adaptades als usos propis dels investigadors i el personal de l’ICRPC, suposa un avantatge pel fet d’estar situat en un punt neuràlgic i estratègic de la ciutat que facilita la relació amb els professors i estudiants de la Universitat de Girona, i permet apropar la ciutadania a les activitats de l’Institut.
L’ICRPC disposa d’un fons bibliogràfic d’un miler de volums especialitzat en diferents àmbits del patrimoni cultural, que ha estat catalogat per la Biblioteca de la UdG, i que ara no només estarà més l’abast dels arquitectes sinó també de la comunitat universitària.
Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural
La Fundació Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) té entre els seus objectius impulsar, col·laborar i participar en els programes de formació en patrimoni cultural. La seva activitat principal se centra en desenvolupar la recerca científica de qualitat en el camp del patrimoni cultural i es projecta al conjunt de la societat a través de conferències, seminaris, jornades, publicacions i altres activitats.
L’ICRPC va ser constituït el 22 de novembre de 2006 entre la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Girona.