27.11.2021
L'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) treballa a nivell internacional per a la valoració del Patrimoni Cultural Immaterial
L'ICRPC, dirigit per Joaquim Nadal, participa amb 9 socis en el projecte “LIVHES: Living heritage for sustainable development”, en una trobada transnacional a Portugal.
L'objectiu principal és crear una guia de valoració del patrimoni cultural immaterial
L'Espai del Peix de Palamós ha estat mostrat a la trobada internacional com una bona pràctica.
Girona, 27 de novembre de 2021
Després d'haver finalitzat la identificació i selecció de bones pràctiques al voltant de la posada en valor del patrimoni cultura immaterial, els 9 socis del projecte es donen cita aquesta setmana a la primera taula transnacional a Valença (Portugal) seu de l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial Rio Miño. La taula transnacional és un fòrum per a l'intercanvi i la reflexió que es plasmarà en una guia pràctica de valorització del PCI. A més, s'està desenvolupant una metodologia comuna per a la valorització del patrimoni immaterial i una estratègia adaptada a cada regió participant a les realitats dels diferents territoris del SUDOE.
Cada soci ha aportat al projecte una bona pràctica del propi territori, una de l'espai SUDOE, i una altra a nivell internacional, per disposar d'un ampli ventall de possibilitats d'estudi, sobre les mesures de millora i posada en valor de diversos patrimonis immaterials.
També s'han construït mapes d'actors clau territorials que gestionen, difonen i participen en manifestacions culturals diferents relacionades amb festes, balls, tradició oral o artesania. Aquests actors clau participen al projecte aportant coneixement i experiència
A més, els socis del projecte LIVHES dissenyaran 8 plans d'acció per implementar-los a mitjà i llarg termini als 8 territoris participants. L'experimentació i l'avaluació d'aquest tipus de metodologies de treball es recolzarà mitjançant 8 experiències pilot que ajudin al desenvolupament econòmic dels territoris participants, a través de la valorització del PCI la seva salvaguarda i transmissió i difusió del model al conjunt del Territori SUDOE.
El projecte va ser aprovat a la darrera convocatòria del programa Interreg Sudoe, que s'emmarca a l'eix 5 “Medi ambient i eficiència de recursos”. Hi participen 9 entitats d'Espanya, França i Portugal, i vol respondre a una necessitat europea i un repte territorial compartit per les àrees escassament poblades del sud europeu, entenent el Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) reconegut per la Unesco com a eina de desenvolupament.
L'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, dirigit per Joaquim Nadal, participa a la taula tradicional després de treballar durant un any en un diagnòstic de la valorització del patrimoni cultural immaterial a Catalunya que s'ha afegit a 8 diagnòstics territorials elaborats per la resta de socis. L´ICRPC està creant un mapa d´agents a Catalunya vinculats al patrimoni cultural immaterial amb l´objectiu de fer-los partícips del Projecte i crear una base estable d´intercanvi d´idees més enllà del projecte
L'Espai del Peix de Palamós ha estat mostrat a la trobada internacional com una bona pràctica.
Al projecte que durarà fins a la primavera de 2023 participen com a socis:
• Pôle Métropolitain Pays de Béarn (FR)
• Diputación de Teruel
• Diputación de Burgos (ES)
• Fundació Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ES)
• Município de Barcelos (PT)
• Universidad Pública de Navarra (ES)
• Institut Occitan de Cultura (FR)
• Communauté de Communes Pyrénées Haut Garonnaises (FR)
• Agrupamento Europeu de Cooperaçao Territorial do Rio Minho (PT)
Interreg Sudoe és la iniciativa comunitària relativa a la cooperació transnacional sud-occidental en matèria d'ordenació territorial i desenvolupament regional per al Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
Més informació:
Persona de Contacte (premsa i comunicació):
Antoni Rojas Rabaneda (ICRPC-Universitat de Girona)
661618942
Poden descarregar una nota de premsa en els documents descarregables, en català i castellà