ACTUALITAT

TORNAR
presentaci-del-llibre-la-defensa-de-les-constitucions-de-catalunya-a-girona
24.11.2014 - JORNADES

Presentació del llibre "La defensa de les constitucions de Catalunya" a Girona

En el marc dels actes commemoratius del Tricentenari el Departament de Justícia ha editat aquest 2014 quatre publicacions de caire historicojurídic. En primer lloc ha imprès una sobrecoberta per l'obra "Constitucions y altres drets de Cathalunya", el dotzè volum de la Col·lecció de Textos Jurídics que recull els textos legals que han estructurat les institucions i la vida política catalana des de l'edat mitjana.

 

Però la gran proposta del Departament de Justícia per recuperar la nostra història ara que es compleixen 300 anys de la caiguda de Barcelona ha estat l'edició de tres publicacions sobre el Tribunal de Contrafaccions, una instància judicial suprema moderna i innovadora en el context europeu de la època que va tenir la seva seu a l'actual Palau de la generalitat entre els anys 1702 i 1713.

 

El Departament, conjuntament amb el Parlament de Catalunya publicaran ben aviat dos llibres de caràcter científic sobre el Tribunal de Contrafaccions; un primer volum titulat El Tribunal de Contrafaccions de Catalunya i la seva activitat (1702-1713), explica amb gran detall l’observança del dret català, el tribunal de contrafaccions, la seva normativa, els seus membres, la seva relació amb la Diputació del General i la seva trajectòria al llarg de catorze anys, i un segon volum titulat Casos del Tribunal de Contrafaccions de Catalunya (1702-1713) que repassa els 19 casos i els 18 quasicasos que va tramitar el Tribunal i reprodueix tota la documentació que s’ha trobat al respecte.

 

El llibre que es presenta a l’Institut d'Estudis Ilerdencs és la versió divulgativa dels dos volums científics. La primera part de l'obra ens situa en la Catalunya de començaments del XVIII i contextualitza i descriu el tribunal, mentre que la segona explica en un llenguatge planer i amè alguns dels casos que va dictar el Tribunal i els acompanya d'unes il·lustracions de Lluís Bosch i Martí.

 

L’Entitat Autònoma del Diari Oficial i Publicacions s’ha encarregat de la maquetació i l’edició del llibre que a més a més estarà disponible per descàrrega gratuïta en la seva versió electrònica.

 

Els autors de les tres obres són el Dr. Josep Capdeferro i Pla, professor de la Universitat Pompeu Fabra i especialista en història del dret i la Sra. Eva Serra i Puig, professora retirada i autora d'algunes obres de gran rellevància sobre la Catalunya moderna.

 

L'acte serà presentat pel director general de Dret i d’Entitats Jurídiques i comptarà amb l'intervenció dels autors i el Comissari del Tricentenari.

 

A l'acte participarà el director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Joaquim Nadal

 

Data: 25/11/2014

Horari: 19:30 h

 

Lloc: Sala d’Actes del Col·legi d’Advocats de Girona, Plaça Jaume Vicenç i Vives, 4 ,

Girona

Frase Negra