ACTUALITAT

TORNAR
seminari-internacional-descultura-policromada-del-sud-deuropa
23.09.2014 - JORNADES

Seminari Internacional d'Escultura Policromada del Sud d'Europa

L'Institut de Recerca en Patrimoni Català , el Departament d'Història i Història de l’Art, la Fundació Girona Universitat i Futur, UAB, The Henry Moore Fundation i el Ministerio de Ciencia y Competividad organitzen el Seminari Internacional d'Escultura Policromada del Sud d'Europa.

 

La força visual i simbòlica dels retaules en fusta policromada ha atret l'atenció de The Henry Moore Fundation que a més de preservar el llegat de l'artista (que la va fundar el 1977) vol aproximar el públic a l'apreciació de les arts visual i animar mitjançant els seus ajuts les investigacions relatives al llenguatge escultòric".

 

El retaule d'altar que embellia i solemnitzava les capelles dels temples va ser el gènere per excel·lència de les arts de l'època moderna a molts territoris de l'Europa catòlica. Eren estructures dreçades damunt dels altars que podien atènyer proporcions enormes, esdevenint grans espectacles en fusta banyada d’or i policromia. El seu poder residia en l'impacte visual però també en la força persuasiva dels seus discursos de caire devot i espiritual. Eren un gran aparador de les expectatives, les pors i les ànsies de salvació dels catòlics europeus. Per això, mirats des del present no resulten només uns preciosos i espectaculars objectes d'art plens d'indicacions sobre els llenguatges i les idees artístiques. Són també un magnífic mitjancer per a endinsar-nos en els sempre complicats temes de les identitats i les creences.

El seminari  comptarà amb la presència de diversos experts en escultura en fusta policromada de l'arc mediterrani occidental –el Mediterrani "catòlic" de l'etapa moderna–, docents i investigadors d'universitats de l'Estat espanyol, França i Itàlia, introduïts per una col·laboració del prestigiós professor Peter Cherry del Trinity College de Dublin.

L’investigador i director tècnic de l’ICRPC i professor titular de la UdG, Joan Bosch,  participa com a ponent.

 

Consulteu el programa complet al pdf adjunt.

 

Frase Negra