Taula rodona "Art, Patrimoni, Valors i Reconeixements"

02.12.0002

Amb participació del director de l’ICRPC, Joaquim Nadal

Divendres 16 de maig la Masia d'en Cabanyes acollirà un acte per celebrar el reconeixement de la Masia d'en Cabanyes com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) en la categoria de monument històric, atorgat el passat 11 de març pel govern de la Generalitat de Catalunya. 

Amb aquest reconeixement es tanca un cercle en l'objectiu de preservar el llegat històric i cultural de la ciutat i el país, ja que arriba després d'anys d'haver-ho sol·licitat i de la represa del procés, feta conjuntament entre l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i el Consell Comarcal del Garraf, durant la tardor de 2012. 



Des de l'any 1975, quan la Masia d'en Cabanyes va esdevenir un equipament públic passant a mans de la ciutat de Vilanova i la Geltrú, i posteriorment amb el conveni de cessió per part de l'Ajuntament al Consell Comarcal, s'han succeït tota mena de rehabilitacions i accions que han tingut com a objectiu preservar aquest llegat: mantenir-lo, fer-ne difusió, compartir-lo i convertir-lo en un espai d'art i de cultura al servei de la comunitat. 



Així ho va explicar el president del Consell Comarcal del Garraf, Juan Luis Ruiz, en la presentació als mitjans de l'acte de divendres: "Aquest reconeixement situa la Masia i la comarca en un lloc referent i primordial en el patrimoni del país, ja que ha estat la casa pairal de personatges il·lustres de la literatura i la pintura catalana, d'una família que ha excel·lit en la seva trajectòria cultural i personal. Per aquest motiu volem que aquest acte de celebració sigui l'excusa per a reflexionar al voltant del patrimoni i no només del nostre territori, sinó també al conjunt del nostre país, per reflexionar sobre el passat, el present i els reptes de futur".



Per la seva part, Marijó Riba, regidora de cultura de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, va comentar que "la Masia és un referent patrimonial del país i encaixa en aquest puntal que tenim del que representa Vilanova. Vilanova és el XIX, i la Masia és un element que ho exemplifica d'una manera excel·lent. Per tant, agraïm aquest impuls que s'ha donat des del Consell Comarcal per a aconseguir aquesta distinció, això la farà més visible, però també farà més visible el municipi i tot el seu patrimoni. Una distinció que ajudarà a la difusió, a la protecció, i a ser un punt d'atracció de visitants d'arreu".



La celebració s'iniciarà a les 19 h amb la taula rodona "Art, Patrimoni, Valors i Reconeixements", que comptarà amb la participació de Moisés Gallego, doctor arquitecte, professor de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona i responsable de la primera restauració de la Masia amb el suport de la Diputació de Barcelona; Carles Duarte, president del Consell de Cultura i de les Arts i Joaquim Nadal, director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural



Tot seguit, i com a reconeixement a totes aquelles persones que al llarg dels darrers anys han volgut col·laborar en mantenir i difondre el llegat dels Cabanyes, s'obrirà un espai per al testimoniatge de persones que són coneixedores o que han participat en el procés de l'evolució de la Masia, des de l'àmbit tècnic, arquitectònic, educatiu, polític o des de l'entorn familiar. El Consell Comarcal del Garraf vol fer reconeixement i memòria del que s'ha esdevingut al llarg d'aquests anys, amb la participació de moltes persones i institucions, una possibilitat de valorar allò que s'ha avançat en positiu i el que ha quedat en projecte. Per tant, vol fer una mirada al passat i al futur, per poder continuar treballant. 



La cloenda anirà a càrrec del conseller de cultura, Ferran Mascarell, un dels impulsors d'aquest reconeixement; el president del Consell Comarcal del Garraf Juan Luis Ruiz i l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras. L'acte és obert a tota la ciutadania. 

ActualitatVeure'n més