PROJECTES

TORNAR
Jordi Tell, arquitecte i activista republicà
PROJECTES COMPETITIUS

Jordi Tell, arquitecte i activista republicà

Entitat finançadora: Generalitat de Catalunya. Departament de Governació i relacions Institucionals. Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament. Subdirecció General de Memòria, Pau i drets Humans.

Investigadora: Gemma Domènech

Descripció

Projecte de recerca documental i treball de camp entorn a la figura de Jordi Tell Novellas (Barcelona, 1907 – Fredrikstad, Noruega, 1991). Arquitecte titulat a l’Escola de Barcelona l’any 1931 i partícip del moviment de renovador encapçalat per Josep Lluís Sert, va passar la major part de la seva vida lluny de Catalunya. La militància política en el Partit Nacionalista Català i la participació en els Fets d’Octubre de 1934 varen comportar-li un primer exili a Berlín, amb el que inicia un trajecte de no retorn a Catalunya. Establert a Oslo acabada la guerra civil, participa en la resistència noruega contra l’ocupació alemanya i, posteriorment, el seu èxode polític el porta a Mèxic. Un gir personal que va suposar l’abandó temporal de la professió i l’inici d’una carrera diplomàtica al servei del govern de la República Espanyola. Primer com a cònsol a Hamburg (1936), després com a encarregat de negocis a Oslo (1938) i finalment com a representant de la República a l’Exili als Països Nòrdics (1946). Carrera diplomàtica que va abandonar després de l’entrada d’Espanya a la ONU. Establert de nou a Noruega va reprendre la carrera com a arquitecte sense abandonar mai la militància política. La defensa dels drets de Catalunya la va mantenir activa des d’Estat Català però, alhora es va vincular al país d’adopció militant i participant en el govern regional del comtat de Østfold amb el SosialistiskFolkeparti (Partit Popular Socialista de Noruega).

La recerca documental i el treball de camp endegats fins ara han permès localitzar unes primeres obres arquitectòniques que el revelen com un professional de primera fila i, que ens empenyen a seguir treballant per a poder establir el catàleg complert d’obres. Igualment una primera prospecció a l’arxiu de la Fundación Universitaria Española permet intuir la rellevància del paper que va desenvolupar Jordi Tell en l’organització de l’ajut als refugiat republicans acabada la guerra. 

El present projecte pretén aprofundir en la recerca documental amb la intenció de publicar una monografia que permeti recuperar per a la memòria col·lectiva la trajectòria vital d’un home que es va mantenir fidel als principis democràtics malgrat l’adversitat de les condicions. Una fidelitat a la República i als valors que aquesta representa que li van suposar la persecució, empresonament, exili i finalment l’oblit de la història.

projectes_competitius/TELL_A_NORUEGA_2.JPG

Frase Negra