Resum
La ciutat contemporània ha viscut una profunda mutació física, material, econòmica i social. L'expressió d'aquestes mutacions és una geografia i una sociologia diferents a les tradicionals i un paisatge en què els elements del passat alguns en desús, obsolets i en risc de desaparició subsisteixen com a testimonis muts d'un passat diferent però essencial per entendre la realitat present .
Aquestes qüestions situen el tema del patrimoni cultural i dels usos del patrimoni en el centre dels debats urbans.
Els plans especials per als centres històrics, els projectes de restauració i rehabilitació, els canvis urbanístics amb propostes de nous usos, i la reutilització dels grans contenidors històrics per a noves funcions marquen fites en la voluntat de preservar la identitat i la memòria històrica com una cosa inherent a l'essència mateixa, a l'ànima, de la ciutat.
Naturalment les opcions errònies al voltant del patrimoni bé sigui per fossilització (la ciutat museu) o per desnaturalització de la seva condició patrimonial deriven en una frivolització especulativa que alimenta propostes teatralitzades de ciutat-cartró que no contribueixen a la dinamització que es persegueix sinó que alimenten un discurs buit i innocu.
Aquest projecte intenta projectar la seva investigació a partir d'aquests paràmetres sobre la relació entre la ciutat i el mar, les instal·lacions portuàries (fluvials o marítimes, l'entorn urbà i les concrecions territorials, ambientals, paisatgístiques i socials d'aquesta relació.
Ens proposem abordar aquestes qüestions a partir de l'estudi de cas de grans ciutats portuàries amb dinàmiques urbanes complexes com Barcelona i Tarragona (Catalunya), Bilbao i Sant Sebastià (País Basc), Cartagena (Múrcia) i Palma de Mallorca (Balears), així com ciutats de mida mitjana com a Tarifa a Andalusia, Baiona al País Basc francès, Blanes i Palamós a la Costa Brava.
Es tracta d'una investigació interdisciplinària amb la metodologia dels estudis patrimonials i històrics, la de l'anàlisi urbà i la que aporta l'antropologia per mesurar la temperatura del canvi social i les repercussions dels canvis d'usos a la societat tradicional. Sens dubte una lectura multidisciplinària de la ciutat, un respecte creatiu cap a l'herència patrimonial rebuda i una proposta de futur ambiciosa defineixen els paràmetres d'un plantejament que com ja hem dit pretén enllaçar passat, present i futur. A condició, és clar d'integrar el passat en lloc de liquidar-lo, com passa sovint.