SEMINARIS

TORNAR
I JORNADES INTERNACIONALS SOBRE PATRIMONI DEL CONFLICTE

Inscripció al Seminari

Ompli el següent formulari per inscriure's al seminari
Si
No

Acceptació de la Llei de Protecció de Dades*

D’acord amb el que disposa el Reglament General de Protecció de Dades (Reglament UE) 2016/679, l'informem que les seves dades personals són incorporades en fitxers titularitat de Fundació Institut Català de Recerca en Patrimoni i Cultura amb la finalitat de poder atendre adequadament les seves peticions d'informació i elaborar els pressupostos que puguin sol·licitar-nos. Per exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició que contempla la Llei pot dirigir-se mitjançant carta a Edifici Pia Almoina, Plaça de la catedral, 8, 17004 Girona, Ref. Protecció de dades o bé enviar un correu a comunicacio@icrpc.cat.

SEMINARIS

I JORNADES INTERNACIONALS SOBRE PATRIMONI DEL CONFLICTE

 

Els propers dies 10, 11 i 12 de Novembre de 2023 tindran lloc a Figueres les Primeres Jornades Internacionals sobre Patrimoni del Conflicte. Organitzades per l’Ajuntament de Figueres i l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM), recullen l’herència de les antigues Jornades del Patrimoni Defensiu de Figueres i projecten una visió internacional que ubica el territori dins el context global de la divulgació, la recerca i l’anàlisi del patrimoni del conflicte. L’objectiu de les jornades és promoure un fòrum de debat i discussió al voltant de les complexitats de les diferents variants patrimonials encabides dins l’esmentada categoria del patrimoni del conflicte. 

 

El patrimoni del conflicte abasta tot un conjunt de tipologies i pràctiques vinculades a espais existents tant al territori com a d’altres punts geogràfics a nivell internacional. Espais bèl·lics de tota mena (camps de batalla, fortificacions, espais de rereguarda, ...), espais de repressió i reclusió, espais vinculats a la violència colonial o esclavista, o espais amb relació amb genocidis i crims contra la humanitat, representen exemples d’aquest nombrós i variat conjunt patrimonial. Quins models existeixen per a la seva posta en valor? De quina manera es relacionen amb la societat i la ciutadania? Són efectives les actuals estratègies de difusió? Hi ha prou recerca i divulgació al respecte? Aquestes són algunes de les tantes qüestions a plantejar i debatre durant les jornades.

 

La confluència entre les particularitats del territori i l’auge de la recerca al voltant dels espais de memòria i de conflicte de la societat contemporània, tant a nivell nacional com internacional, troben a Figueres un punt de referència. La ciutat de Figueres disposa d’un gran capital cultural, dins el qual s’hi pot comptar amb les diferents manifestacions vinculades al denominat patrimoni del conflicte. Elements com el Castell de Sant Ferran, una de les representacions més imponents del patrimoni defensiu de l’època moderna a Europa, o el paper protagonista de la ciutat durant la Guerra de 1936 com a objectiu dels bombardejos indiscriminats sobre la població civil, doten a Figueres d’una gran significació simbòlica envers el conflicte i les diferents maneres de ser representat i analitzat des del present.

  

Podeu obtenir el programa i més informació en el document descarregable. 


Font de la imatge: Biblioteca Nacional d'Espanya.

    DESCARREGABLES

  • PROGRAMA DE LES JORNADES  

Frase Negra