Alessandra Gariboldi (Milà, 1974) és presidenta de la Fundació Fitzcarraldo, (Turí, Itàlia), on també és la responsable de Projectes Transnacionals. És llicenciada en Conservació del Patrimoni Cultural per la Universitat de Parma. Des del 2001 col·labora amb l'Observatori Cultural del Piemonte. Està especialitzada en el disseny i gestió de projectes de recerca sobre producció i participació cultural i sobre processos de desenvolupament d'audiències, així com en l'avaluació de projectes i polítiques de suport a la cultura.
Ha estat directora científica a Itàlia dels projectes finançats per la Comissió Europea i enfocats al desenvolupament d'audiències ADESTE-Audience DEveloper Skills and Training in Europe (2013-2016), CONNECT (2016-2019), i Adeste+ (2018-2022), així com l'editora de l'estudi encarregat per la Comissió Europea How to place audiences at the centre of cultural organisations (2016). És autora del pla de desenvolupament de capacitats en Desenvolupament de Públics per a la Capital Europea de la Cultura Rijeka2020, i ha estat consultora per a altres ECoC com Matera2019 i Elefsina2023.
És professora adjunta al CRPC (Curs per a Gestors de Projectes Culturals, Turí), directora científica del Curs en Estudis Avançats de Desenvolupament de Públics (Conservatori de la Suïssa Italiana, Lugano), i imparteix regularment conferències sobre temes de participació i avaluació d'impacte cursos de màster universitaris i cursos de formació permanent per a personal d'institucions culturals. També ha treballat com a investigadora i consultora en programes plurianuals de suport i acompanyament a més de 300 empreses culturals (Funder35, Culturability, IC-Cultural Innovation, Sinapsis), i en projectes d'avaluació de l'impacte social de programes d'accessibilitat i inclusió social de diversos museus italians.
Ha col·laborat en diverses publicacions, entre elles I pubblici dei musei (Franco Angeli, 2008); Il museo in ascolto(Rubbettino, 2012); Mapping of practices in the EU Member States on Participatory governance of cultural heritage (EENC per a l'OMC Group, 2015); Audience Development: mettere i pubblici al centro delle organizzazioni culturali (Franco Angeli,2019), Spazi del possibile: I nuovi luoghi della cultura e le opportunità della rigenerazione (Franco Angeli, 2021).
Institut Català de Recerca en
Patrimoni Cultural ICRPC
icrpc@icrpc.cat
Tel. 972 486 158
Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya
observatoridepublics@icrpc.cat
Tel. 972 486 158