Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/icrpc.cat/httpdocs/lib/carrega.php on line 189
ICRPC :: Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural

EQUIP

Gemma Domènech i Casadevall

Doctora en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona (2000). Investigadora a l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) des de 2009 iDirectora d'aquest centre des del 28 de setembre de 2022. Professora associada del departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat de Girona des de 2013, on imparteix assignatures de Patrimoni Cultural i Museologia al grau d’Història de l’Art i en el Màster de Gestió del Patrimoni Cultural en l'Àmbit Local i en el Màster de Patrimoni Cultural. Des de maig del 2022 a gener de 2023 ha estat directora de la Càtedra Roses d'Arqueologia i patrimoni arqueològic.

 

Entre 2019 i 2021 ha estat Directora General de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya i, com a tal, responsable de les polítiques públiques de recuperació i foment del patrimoni memorial i de la memòria democràtica a Catalunya. Entre elles la implementació del Pla de Foses de Catalunya i la gestió i coordinació dels tres organismes autònoms dependents de la Generalitat (Memorial Democràtic, Museu Memorial de l’Exili i Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre)

 

Anteriorment  va coordinar diverses exposicions al Museu d’Art de Girona i va treballar en la catalogació i la documentació del fons de plànols i de l’arxiu d’imatges a l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), participant en el comissariat de diverses exposicions sobre aquests fons.

 

Des de la seva tesi doctoral dedicada als gremis de la construcció catalans durant l’època medieval i moderna “(Els oficis de la construcció a Girona. 1419-1833. Girona, IEG-Ajuntament de Girona, 2001), fins ara, ha portat a terme una amplia trajectòria científica que compta amb més d’un centenar de publicacions (articles, llibres, capítols de llibre i actes de congressos) i prop d’una seixantena de presentacions a congressos d’àmbit nacional i internacional. Són destacables els treballs dedicats a la repressió i exili dels arquitectes republicans que descobreixen els processos de depuració duts a terme al si de la professió al final de la Guerra Civil, així com trajectòries professionals inèdites d'arquitectes fonamentals a el període republicà. Alhora, són rellevants les seves investigacions al voltant de la protecció i la salvaguarda del patrimoni artístic durant la Guerra Civil perquè plantegen un nou enfocament en la visió sobre les conseqüències del conflicte bèl·lic sobre el patrimoni artístic a Catalunya. Els seus treballs sobre l'exili republicà a Mèxic, ha donat lloc a projectes de col·laboració amb la Universidad Autónoma de México i el Colegio de Jalisco (Guadalajara, México).

 

Ha format part de diversos grups de recerca reconeguts per la Generalitat de Catalunya: Grup de Recerca Consolidat 2009 SGR 1065 "Patrimonialització i usos del Patrimoni", Grup de Recerca Emergent 2014 SGR 772 "Patrimoni Cultural de Catalunya y, Grup de Recerca Preconsolidat SGR 835.

 

Al llarg de la trajectòria ha participat en diversos projectes finançats. Com a membre de l'equip de recerca als projectes R+D del Ministeri de Ciència liderats per l'ICRPC: "Patrimonio Etnológico, Sociedad y Cultura Marítima" (HAR2010-15566) y "La ciudad y mar. La patrimonialización de las ciudades portuarias" (HAR2013-48498-P).

 

 

Actualment la seva recerca està centrada en quatre línies que tenen el patrimoni cultural com a denominador comú. Aquestes són: els mecanismes de patrimonialització i els nous usos de l'arquitectura; l’obra, repressió i exili dels arquitectes republicans; la gestió i protecció del patrimoni artístic durant la Guerra Civil; i l'exili català a Mèxic, fent especial incidència en el cas de les dones. 

 

És membre de l’Associació de Catalanistes de l’Amèrica Llatina (ACAL) i del Consell de redacció de la col·lecció “La Maleta de l’exili” de l’editorial Pagès Editors. Entre els anys 2008 i 2015 va ser membre del Consell de les Arts i la Cultura de l’Ajuntament de Girona.

 

Producció acadèmica:

 

ORCID: 0000-0003-0697-5282

 

SCOPUS ID: 57211535251

 

Web of Science ResearcherID: ABA-1738-2021

Frase Negra