NEWS

BACK
joaquim-nadal-participa-en-lacte-commemoratiu-dels-50-anys-del-discurs-de-pau-casals-a-lonu
09.12.2021 - ACTS

Joaquim Nadal participa en l'acte commemoratiu dels 50 anys del discurs de Pau Casals a l'ONU

El 24 d’octubre de 1971 es va presentar l’"Himne a les Nacions Unides", compost per Pau Casals amb lletra del poeta Wystan Hugh Auden, a la seu de l'Organització de les Nacions Unides a Nova York. A continuació, Casals va rebre de mans del secretari general, el birmà U Thant, la Medalla de la Pau de les Nacions Unides, en reconeixement a la seva trajectòria personal i el seu compromís per la justícia i per la pau al món.

 

El discurs de Pau Casals, en agraïment a aquesta distinció, va començar amb la frase “I am a Catalan”, que ha passat a la història. La seva memorable defensa de Catalunya, de les seves institucions i de les llibertats fonamentals en el marc d’aquell organisme internacional, quan encara estava vigent la dictadura franquista a Catalunya i a l’Estat espanyol, va esdevenir una fita.

 

Posteriorment, Pau Casals va interpretar "El cant dels ocells", una peça tradicional del folklore català, que el violoncel·lista va convertir en un símbol internacional de la pau.

 

Per aquest motiu, el 29 de desembre de 2020 el Govern de la Generalitat de Catalunya va acordar celebrar els 50 anys del Discurs de Pau Casals a l’ONU com una de les commemoracions institucionals de la Generalitat per a l’any 2021.

 

Unes setanta persones van assistir ahir al vespre a l’acte commemoratiu dels 50 anys de l’històric discurs de Pau Casals a les Nacions Unides, que va tenir lloc a l’Auditori Josep Irla de la Generalitat

 

A l’acte van intervenir la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina amb Josep Maria Figueres, historiador i especialista en la figura de Pau Casals,  Joaquim Nadal, primer alcalde de Girona després de la transició i exconseller de la Generalitat, qui va explicar com va viure, des de Liverpool, el discurs de Pau Casals a les Nacions Unides.  La delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral també ha participat en l’acte. 

Frase Negra