Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/icrpc.cat/httpdocs/lib/carrega.php on line 189
ICRPC :: Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural

EQUIPO

Rosa Maria Gil i Tort

Doctora en Història Contemporània per la Universitat de Girona i Màster en Arxivística. Vaig iniciar la meva carrera professional com arxivera municipal de Figueres. Des de sempre m’he dedicat a la recerca sobre la història de l’arquitectura i urbanisme, i el seu context social. Vaig ser Ponent de la Comissió Nacional d’Avaluació i Tria de la  Documentació, Secció Arquitectura i Urbanisme; Ponent del Grup de Treball d’Arxius del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i del Grup de Treball d’Arxius i Fonts d’Arquitectura de l’Associació d’Arxivers de Catalunya i Tutora dels Estudis de Documentació de la Universitat Oberta de Catalunya.

Durant vint anys vaig estar al càrrec de l’Arxiu de la demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes on vaig desenvolupar un sistema de documentació dels diferents fons a través de bases de dades enllaçades, mitjançant el programa FileMaker, consultable des d’Internet.

Paral·lelament he seguit una carrera investigadora centrada en la història dels arquitectes i dels seus clients, les seves obres, la consciència social que els atén com a professionals amb responsabilitats públiques i sobre el context social en el que sorgeix una determinada arquitectura. En aquest sentit he publicat, sola o en col·laboració, diverses monografies i he estat comissària d’exposicions sobre la història de l’arquitectura. També he desenvolupat una altra línia de recerca sobre la història hospitalària i tinc tres llibres sobre la història dels establiments psiquiàtrics i dels hospitals provincials dels segles XIX i XX. L’any 2009, amb Gemma Domènech vaig obtenir el Premi de Recerca Josep Irla pel treball: Un model d’arquitectura al servei d’una idea de país. Actualment també investigo sobre la història de les dones a la Girona 1850-1950.

El meu treball de Màster de Doctorat va versar sobre “Els arquitectes a la recerca de la seva missió en la funció pública. El Cuerpo de Arquitectos  Municipales de España a través de la seva revista (1929-1936)“.

En la mateixa línia el juliol del 2014 vaig presentar la tesi Ricard Giralt Casadesús (1884-1970), un noucentista transversal. Arquitectura, urbanisme i municipi a la Catalunya del segle XX, amb qualificació d’Excel·lent cum laude. Des del juliol de 2011 sóc la responsable d’Activitats i Documentació de la Fundació Rafael Masó on he participat en les publicacions presentades en motiu de les exposicions temporals. Des de fa anys col·laboro en revistes com Plecs de Història Local de L’Avenç i la Revista de Girona.

 

MÈRITS:

 

Doctora en Història Contemporània per la Universitat de Girona (2014) amb la tesi “Ricard Giralt i Casadesús un noucentista transversal (1884-1970), arquitectura, urbanisme i municipalisme a la Catalunya del segle XX.

 

Membre del Grup de Recerca Consolidat Treball, Institucions i Gènere de la Universitat de Barcelona

 

Membre de l’equip del projecte HAR2014-57187-P Crisis i reconstrucción de los mercados de trabajo en Cataluña (1760-1960).Ocupaciones, culturas del trabajo y estratégias adaptativas.

 

Màster en Arxivística per la Universitat de Girona.  1996

 

Des de 2011 és responsable d’Activitats i Documentació de la Fundació Rafael Masó de Girona.

 

Des del 2016 dirigeix la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona, de la Diputació de Girona.

 

Guanyadora de la Beca de Recerca Fundació Valvi 2018,pel projecte Ells eren perquè elles hi eren. Història de les Dones de la Casa Masó, 1850-1950.

 

Des del curs 2017-2018 es professora associada de la Universitat de Girona, impartint assignatures del Grau de Història de l’Art i del d’Història.

 

Entre 1999 i 2004 va exercir de professora-tutora dels Estudis de Documentació, de la Universitat Oberta de Catalunya,

 

Des de 2000 és membre del Consell de Redacció dels Quaderns de la Revista de Girona, editats per Caixa de Girona i la Diputació de Girona des de l’any 2000.

 

Va formar part (2005-2007) del Secretariat Tècnic de la comissió “Any Masó. Cent anys d’arquitecte”.

 

Entre 1993-2011 va ser exercir d’Arxivera de l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Demarcació de Girona.

 

Entre 1993-2011, va ser Ponent  del Grup de Treball d’Arxius i Fonts d’arquitectura de l’Associació d’Arxivers de Catalunya,

 

Entre 2004 i 2004 va ser membre del jurat dels premis de Recerca Ciutat de Figueres

 

Entre 1994 i 2000 va ser Ponent de la Comissió Nacional d'Avaluació i Tria de la Documentació. Secció Arquitectura i Urbanisme de la Generalitat de Catalunya

 

Membre de l’equip de treball de Fortià Arquitectes, per a l’elaboració del Pla Especial i la Revisió del Catàleg de Patrimoni Arquitectònic, del Papiol (Baix Llobregat).

 

 

El meu àmbit de recerca és:

  • Arquitectes i urbanistes segle XX
  • Municipalisme i arquitectes municipals
  • Noucentisme, arquitectura i cultura
  • Arquitectura hospitalària
  • Beneficència i Assistència social
  • Història de gènere. S. XIX-XX

 

Frase Negra