WORKSHOPS

BACK
Museus rellevants per a la comunitat. Eines per a la participació ciutadana
WORKSHOPS

Museus rellevants per a la comunitat. Eines per a la participació ciutadana

30 de novembre i 1 de desembre

Tardes de les 15:00 h a les 18:30 h

Webinars

 

Ja disponibles els vídeos de les ponències de la jornada de l’OPPCC:

 

http://observatoripublics.icrpc.cat/cat/activitats/museus-rellevants-per-a-la-comunitat-eines-per-a-la-participacio-ciutadana.html

 

L’Observatori vol dedicar la Jornada d’enguany al treball dels museus amb les seves comunitats més pròximes. Atesa la missió de l’OPPCC, que consisteix en donar suport als museus en les seves relacions amb els públics, considerem que el treball amb la comunitat és el primer estadi de la relació que els museus han d’establir amb els seus públics, fins al punt que ja no es tracta de públics distants del museu, sinó de persones i grups d’interès que treballen conjuntament en el planejament i en els projectes que els museus desenvolupen.

 

Hem seleccionat 6 casos i som molts conscients que hi ha moltes altres experiències a Catalunya de museus que desenvolupen projectes amb la comunitat.

 

Hem demanat als responsables dels museus participants que posin l’accent en el procés de treball, en les eines per connectar amb les persones, doncs un dels objectius de la Jornada és donar eines per endegar processos, exemples de COM INICIAR, desenvolupar i avaluar els processos de participació en els museus.

 

Per primer cop la Jornada anual de l’OPPCC donarà veu a la comunitat, comptant amb la participació, en alguns casos, de membres de les comunitats dels museus participants i, en altres casos, amb mediadors-es que col·laboren en els projectes. Així les intervencions dels responsables dels museus es complementaran amb la participació d’un membre d’un dels grups d’interès amb els quals el museu està treballant. Per primera vegada en aquestes jornades podrem escoltar les opinions i percepcions tant del públic com dels col·laboradors en els projectes, en primera persona.

 

Els casos que es presentaran a la Jornada se centren fonamentalment en museus locals, arrelats al territori i a la població del seu municipi. Els museus depenents de l’administració local suposen més del 60% dels museus registrats de Catalunya. La majoria són museus de dimensions reduïdes tant en personal con en pressupost. Tanmateix constitueixen la trama de la gestió del patrimoni cultural a Catalunya. En alguns casos, els museus locals han adoptat processos de participació per aconseguir una major implicació de la seva comunitat en la vida del museu. En altres casos, encara no han iniciat aquest camí. Esperem que la Jornada serveixi per animar aquells responsables de museus que desitgen introduir noves dinàmiques socials i encara no n’han tingut l’oportunitat.

 

La Jornada també presenta dues conferències més acadèmiques. La conferència inaugural anirà a càrrec de Sharon Heal, directora de la Museums Association, associació britànica fundada el 1889 i que segueix sent una far, una referència indefugible en el lideratge i la innovació en l’àmbit dels museus a nivell internacional. Sharon Heal parlarà dels motius i fonaments del treball dels museus amb la comunitat, en tant que agents socials de canvi.

 

La segona ponència anirà a càrrec de Macarena Cuenca, professora de la Universitat de Deusto, amb una extensa trajectòria en el terreny del desenvolupament de públics. Parlarà de la necessitat d’introduir canvis en el model organitzatiu dels museus per aconseguir connectar i treballar amb les comunitats locals.

 

Esperem que la Jornada d’enguany sigui inspiradora i aporti, d’una banda, visió de futur i posicionament estratègic i, d’altra banda, algunes eines que siguin d’utilitat per iniciar processos participatius en aquells museus que tot just estan iniciant aquest camí. Un camí que no requereix de grans pressupostos, sinó de voluntat i actitud per part dels equips professionals dels museus.

    DOWNLOADS

  • Programa en català  
  • Programa en castellà  

Frase Negra