Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/icrpc.cat/httpdocs/lib/carrega.php on line 189
ICRPC :: Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural

EQUIPO

Anna Santolaria Tura

Directora del Taller de Conservació de Vitralls Can Pinyonaire.

 

Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i Màster en Conservació de Vitralls i Gestió de Patrimoni a la Universitat de York (Anglaterra). Va realitzar la tesina sobre la taula de vitraller de Girona, que posteriorment va ser traduïda i publicada el 2014 pel ICRPC en versió bilingüe. Guanyadora del premi Richard H. Driehaus de las Artes de la Construcción 2019.

 

Membre del CNE de ICOMOS i del Comité Científic del Corpus Vitrearum Català. Anna Santolaria és una de les professionals amb més formació a nivell espanyol en relació a la conservació-restauració de vitralls. Aquesta formació li ha permés treballar en projectes de gran envergadura i prestigi arreu d'Europa. Ha treballat en l'estudi i  la conservació dels vitralls flamencs del segle XVI de la Lady Chapel de Lichfield, procedents de l'Abadia de Herkenrode a Liège. En la conservació del vitrall est de la Catedral de York, realitzat entre els anys 1405-08 pel mestre de Coventry, John Thornton. En la conservació de dos dels majors vitralls de la Catedral d'Uppsala, Suècia. O en el projecte de conservació dels vitralls de l'absis de la Catedral de Naumburg, que daten dels volts de l'any 1250.

 

Des del seu propi estudi a Girona, ha treballat en la restauració dels vitralls de la Casa Batlló o en l'estudi i catalogació dels vitralls de la Casa Navàs així com, entre molts altres projectes en la conservació del conjunt Amigó (1980) de l'església de Bordils. L'octubre del 2017, Santolaria i el seu equip van encarregar-se de la desinstal·lació del vitrall descobert a la capella de Sant Martí i Sant Francesc a la Catedral de Girona, peça d'importància cabdal per reescriure part de la història de l'edifici.

 

 

L'any 2014, coincidint amb la inauguració del taller a la ciutat de Girona, va organitzat una Jornada sobre el valor històric del vitrall i els seus problemes de conservació, que va atraure ponents i espectadors d'arreu d'Europa. El seu interés en les taules de vitraller de Girona i les publicacions que n'ha realitzat al respecte, estan posant sobre la taula la importància d'aquesta ciutat com a peça clau per entendre a la història del vitrall a nivell mundial.

 

Ha realitzat publicacions sobre la taula de vitraller a la revista Taüll nº43, a Les obres de la Seu, cicle de conferències de Girona a l'abast XVI, a Món Medieval: Arqueologia, historia i viatges nº32, i a Arqueología, historia y viajes sobre el mundo medieval nº66.

 

També ha publicat sobre vidre històric a Tècniques constructives: Arquitectura tradicional GRETA. Sobre els fragments de vidre medievals conservats a la Catedral de Girona a la Revista de Girona nº302. Sobre els vitralls de Cassà de la Selva a En l'espai llegim el temps. Arquitectures molt viscudes al Cassà del segle XX. O sobre la troballa del vitrall més antic de Girona a la revista especialitzada Vidimus nº130.

 

És comisària de l'exposició “Vitralls. La llum de la Catedral de Girona al Museu d'Art de Girona i imparteix classes al curs de mestratge en la construcció tradicional organitzat pel col·lectiu GRETA, i al Màster de patrimoni de l'església de la Facultat Antoni Gaudí de Barcelona.

 

 

 

 

 

 

PUBLICACIONS
La taula de vitraller. Guia per a la restauració dels vitralls més antics de Girona,
 a Taull núm. 43, SICPAS, Gener - Març 2015.

La taula de vitraller de Girona: El mestre del presbiteri i els mestres vitrallers medievals, a Les obres de la Seu, cicle de conferències de Girona a l'abast XVI, Març 2016.

El vidre, a Tècniques constructives. Arquitectura tradicional. GRETA, Grup de Recuperació i Estudi de la Tradició Arquitectònica, Març 2016.

Una troballa singular, Sílvia Cañellas, Joan Piña i Anna Santolaria a Revista de Girona 302, Maig- Juny 2017.

La taula de vitraller de Girona: El mestre del presbiteri i els mestres vitrallers medievals, a Món Medieval: Arqueologia, història i viatges nº32, Març 2018.

La tabla de vidriero de Girona: El maestro del presbiterio y los maestros vidrieros medievales, a Arqueología, historia y viajes sobre el mundo medieval nº66, otoño 2018.

 

L'art i els vitralls, bellesa pública de dins cap enfora. Sílvia Cañellas, Núria Gil i Anna Santolaria a En l'espai llegim el temps. Arquitectures molt viscudes al Cassà del segle XX. Conferències de l'arxiu 2. pp. 53-72.

 

Medieval Treasures Rediscovered: New Findings in Girona Cathedral. En Vidimus Revista Digital: Issue 130. Enero 2020. https://vidimus.org/issues/issue-130/feature-girona-cathedral/

 

Frase Negra