PROJECTS

BACK
Digitalització de la col·lecció de pergamins del Monestir de Sant Daniel
PROJECTES TRANSFERÈNCIA

Digitalització de la col·lecció de pergamins del Monestir de Sant Daniel

Projecte de digitalització de la col·lecció de pergamins del Monestir de Sant Daniel (Girona), en el marc de la col·laboració entre la Universitat de Girona, el Monestir de Sant Daniel,  el Servei d’Arxius de la Federació de les Monges Benedictines i l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.

 

 Joaquim Nadal i Farreras ha coordinat la participació de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural

 

Font imatge: Pergamí digitalitzat MSDG-0001 del  Col·lecció de pergamins del fons del monestir de Sant Daniel de Girona

Font de la informació: Universitat de Girona

    Link

  • El monestir a la xarxa. El PuntAvuiGirona. 10 de juliol de 2018  
  • Pergamins digitals: de Sant Daniel al món. Diari de Girona. 10 de juliol de 2018  
  • Els pergamins mil·lenaris del monestir de Sant Daniel, digitalitzats. Catalunya al dia. 9 de juliol de 2018  
  • La UdG digitalitza la col·lecció de pergamins del Monestir de Sant Daniel. Aldia.cat. 9 de juliol de 2018  

Conveni entre el Monestir de Sant Daniel, la Federació Catalana de Monges Benedictines i l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural

La Universitat de Girona, el Monestir de Sant Daniel, la Federació Catalana de Monges Benedictines i l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural van signar un conveni de col·laboració, el setembre de 2017, amb l'objectiu de digitalitzar i difondre la important col·lecció de pergamins del fons del Monestir de Sant Daniel de Girona.

 

Detall del pergamí on es concreta la venda de dos trossos de terra a Mont Euseubi per part del matrimoni format per Dominicus i Riceldis

sant-daniel-pergamins/pergamisantdaniel.jpg

L’Arxiu del Monestir de Sant Daniel de Girona (AMSDG) és l’arxiu històric de la comunitat de Sant Daniel

L’Arxiu del Monestir de Sant Daniel de Girona (AMSDG) és l’arxiu històric de la comunitat de Sant Daniel, i com a tal, alberga documentació produïda per ella mateixa, fruit de l'activitat duta a terme des del segle XI fins a inicis del segle XX, i documentació externa a la comunitat, que ha reunit al llarg de la seva vida. L’AMSDGS custodia dos fons i una col·lecció:

    • Monestir de Sant Daniel de Girona, 938 (obert): fons monacal produït per la comunitat de Sant Daniel de Girona com a conseqüència de la seva activitat i de la dels monestirs que durant el segle XV s’hi annexionaren (Santa Margarida de la Garriga o dels Prats de Roses (1225-1461), Santa Maria del Mar de Calonge (c. 1241-1424) i Santa Maria de Valldemaria de Maçanet de la Selva (1158-1550)). Consta d’onze metres lineals de documentació en paper i 1409 pergamins.

    • Família Mallol de Vilopriu, s. XVI-XIX: fons patrimonial produït i agrupat per diferents generacions de la Família Mallol, de Vilopriu, que explotaven les seves propietats al llarg de la vall del Llémena. Aquest fons fou ingressat durant la dècada dels seixanta del segle XX per donació testamentària de l’últim membre d’aquesta família, germana d’una de les monges de Sant Daniel.

    • Col·lecció de Goigs del Monestir de Sant Daniel de Girona.

Els documents es poden consultar al fons al repositori institucional DUGi Fons Especials: Pergamins de Sant Daniel.

El Monestir de Sant Daniel està vinculat a la Biblioteca de la UdG, amb d’altres biblioteques vinculadesde les comarques gironines, com la de la Biblioteca de la Fundació Josep Pla, la Biblioteca Diocesana del Seminari de Girona, la Biblioteca de la Fundació Rafael Masó, la Biblioteca del Centre de Recursos de la Coordinadora d’ONG’s Solidàries, la Biblioteca de l’Institut de Recerca en Patrimoni Cultural, la Biblioteca del Centre de Documentació del Museu de la Pesca de Palamós i la Biblioteca del Jardí Botànic Marimurtra.

 

Trasllat de la donació que la comtessa Ermessenda de Carcassona i el seu fill, el comte Berenguer Ramon I, fan als homes i dones consagrades a Déu del monestir de Sant Daniel de l'església i l'alou de Sant Daniel i d'altres propietats.

Font de la informació: Universitat de Girona.

sant-daniel-pergamins/sant-daniel-3.jpg

Amb el suport de CERCA Programme/Generalitat de Catalunya

Amb el suport de CERCA Programme/Generalitat de Catalunya. 

Projecte en el marc del Grup de Recerca en Patrimoni Cultural de Catalunya. Grup de recerca preconsolidat (GRPRE) 2017 SGR 00835

logos/cerca_color1.jpg

Frase Negra