SEMINARIS

TORNAR
5a Jornada Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya
SEMINARIS

5a Jornada Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya

Escoltar el públic

presencial, digital i potencial

en temps de distància social

 

#5jornadaOPPCC


Ja fa anys que venim dient que vivim en un món d’incerteses. Tanmateix poc ens podíem pensar que arribaríem a trobar-nos en una situació tan extrema com la que ha generat el coronavirus.

 

A partir de mitjan març els museus van tancar, així com tots els altres equipaments culturals. El confinament va decretar el tancament de centres, l’anul·lació d’exposicions i activitats, i la majoria de la població vam restar tancats a casa. A més, la pandèmia ha estat un fenomen global, amb els efectes devastadors que ha tingut i està tenint en el turisme.

 

Com no podria ser d’una altra manera, els museus van activar els seus recursos digitals: visites online, conferències en streaming, jocs virtuals, etc. I a partir de la reobertura −alguns al juny, altres més tard− s’han pres totes les mesures de seguretat que ha calgut per assegurar la salut tant dels visitants com dels equip de treball.

 

Ara més que mai, és indispensable que els museus ESCOLTIN ELS SEUS PÚBLICS, des dels més pròxims (els amics i les amigues així com els que volen estar connectats i rebre informació periòdica), els centres d’ensenyament, els visitants locals i els altres grups d’interès.

 

La Jornada de l’OPPCC d’enguany vol trobar la resposta a algunes preguntes: han canviat els hàbits i les pràctiques culturals de la població, i la seva percepció de com poder tornar a visitar museus? Què espera la gent de la visita a un museu? De quina manera els museus es poden posar en contacte amb la població per escoltar i conèixer els seus interessos i motivacions?

 

No es tracta només d’establir unes metodologies que donin informació als museus per saber què opina el seu públic real i potencial, sinó que també, i segurament sobretot, es tracta de mantenir el contacte, de transmetre empatia, d’explicar novament que els museus estan al servei de la societat i que volem fer el viatge junts.

 

Així, la Jornada d’enguany, amb el format digital que hem anat aprenent en els darrers mesos, tractarà de donar una mica de llum en el paisatge d’incertesa, en la boira en la que estem instal·lats, per tal que els museus tinguin eines i informacions, veus i estímuls que els ajudin a reprendre i a mantenir el contacte amb la societat a la qual donen servei.


 

    DESCARREGABLES

  • Programa de les jornades  
  • Ponents de les jornades  

Frase Negra