TEAM

David Cao Costoya

David Cao Costoya

Vic, 1983. És doctor en història per la Universitat de Barcelona (2014) i membre del Grup d’Estudis d’Història de la Cultura i dels Intel·lectuals (GEHCI) de la mateixa universitat, de la qual és Professor Serra Húnter.

 

És autor de la tesi doctoral «Les elits i els poders locals en una societat en transformació. Vic: Política, cultura i associacionisme, 1860-1902» (Premi Extraordinari de Doctorat 2014/15). 

 

Les seves línies de recerca se centren en l’estudi de la sociabilitat i de les elits i els poders locals en el període contemporani. Actualment la seva investigació s’ocupa, especialment, de les identitats i les cultures polítiques locals, amb atenció especial al cas català i al període que va de mitjan segle xix fins a les primeres dècades del XX.  

 

És autor de diversos articles publicats en revistes especialitzades com l’Anuari Verdaguer. Revista d’estudis literaris del segle xixAfers i Bulletin d’Histoire Contemporaine de l’Espagne. Així mateix, és autor de Societat i sociabilitat. El Cercle Literari i els inicis de l'associacionisme recreatiu, cultural i polític a Vic (1848-1902) (Afers, 2015) i coautor d’Antoni Giberga i el liberalisme progressista a Barcelona durant la minoria d’edat d’Isabel II (Ajuntament de Barcelona, 2013).

 

Ha col·laborat en diverses obres col·lectives, entre les quals Anàlisi històrica de la identitat catalana (IEC, 2015) i Catalonia and Portugal. The Iberian Peninsula from the periphery (Peter Lang, 2015), ambdues editades en el marc d’un projecte de recerca europeu finançat per la European Science Foundation. Més recentment, ha contribuït en els volums Política i cultura: l’ateneisme en la Catalunya contemporània (Ateneu Barcelonès-Diputació de Barcelona, 2017) i Els ateneus a Catalunya. Sociabilitat i catalanisme popular (Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, 2018).

 

És membre del consell de redacció de les revistes Cercles. Revista d’Història Cultural i Plecs d’Història Local. També és codirector de la revista Ausa i director de la secció d'Història Moderna i Contemporània del Patronat d'Estudis Osonencs. D'aquesta entitat n'ha estat secretari d'estudis (2010-2014), així com degà i vicepresident (2014-2018). Així mateix, és membre numerari de la Societat Verdaguer.

 

A més, ha estat professor en l’ensenyament secundari (2014-2020), professor convidat de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (Facultat de Teologia de Catalunya (2016-2017), redactor científic de continguts del «Projecte Almirall. Portal de Pensament i Cultura del segle xix» de l’Ateneu Barcelonès (2010-2012) i col·laborador (des del 2007) del Grup Promotor-Santillana com a revisor, autor i editor de materials docents i didàctics de naturalesa diversa.

 

En vinculació amb l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, i en el marc d’un programa d’investigació més ampli, actualment està desenvolupant un estudi sobre les galeries de ciutadans il·lustres creades en el període de la Restauració borbònica.

Frase Negra