TEAM

Gemma Domènech i Casadevall

Doctora en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona (2000) amb la tesi “Ofici i confraria. Mestres de cases, picapedrers, fusters i escultors (1419-1836)”, que va ser publicada l’any següent amb el títol Els oficis de la construcció a Girona. 1419-1833.

 

És investigadora a l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) des de 2009 i professora associada del departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat de Girona des de 2013, on imparteix assignatures de Patrimoni Cultural i Museologia al grau d’Història de l’Art i en el Màster de Gestió del Patrimoni Cultural en l'Àmbit Local i en el Màster de Patrimoni Cultural. 

 

Entre 2019 i 2021 ha estat Directora General de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya.

 

Anteriorment  va coordinar diverses exposicions al Museu d’Art de Girona i va treballar en la catalogació i la documentació del fons de plànols i de l’arxiu d’imatges a l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), participant en el comissariat de diverses exposicions sobre aquests fons.

 

La seva recerca està centrada en l’arquitectura i l’art català, a partir de quatre línies fonamentals: els mecanismes de patrimonialització i nous usos de l’arquitectura; l’obra, repressió i exili dels arquitectes de la República; la gestió i protecció del patrimoni artístic durant la Guerra Civil per part del govern català, i l’exili republicà a Mèxic, fent especial incidència en el cas de les dones. 

 

És membre de l’Associació de Catalanistes de l’Amèrica Llatina (ACAL) i del Consell de redacció de la col·lecció “La Maleta de l’exili” de l’editorial Pagès Editors. Entre els anys 2008 i 2015 va ser membre del Consell de les Arts i la Cultura de l’Ajuntament de Girona.

 

ORCID

  PUBLICATIONS  

  NO INDEXED ARTICLES  

  PEER REVIEWED ARTICLES  

  PREFACE  

  ARTICLES A LA DIRECCIÓ GENERAL DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA  

  PUBLICACIONS RESULTANTS DE CONGRESSOS (AMB AVALUACIÓ EXTERNA)  

  BOOK CHAPTERS  

  BOOKS  

  WRITTEN PRESS ARTICLES  

Frase Negra