Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/icrpc.cat/httpdocs/lib/carrega.php on line 189
ICRPC :: Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural

TEAM

Gemma Domènech i Casadevall

Directora de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) i professora agregada Serra Húnter al departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat de Girona (UdG).

 

Doctora en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona (2000), ha estat investigadora a l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (2009-2018 i 2021-2022), professora associada de la Universitat de Girona (2013-2023) i Directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya (2019-2021).

 

Des de la seva tesi doctoral dedicada als gremis de la construcció catalans durant l’època medieval i moderna (Els oficis de la construcció a Girona. 1419-1833. Girona, IEG-Ajuntament de Girona, 2001), fins ara, ha portat a terme una amplia trajectòria científica que compta amb més d’un centenar de publicacions (articles, llibres, capítols de llibre i actes de congressos) i prop d’una seixantena de presentacions a congressos d’àmbit nacional i internacional. Són destacables els treballs dedicats a la repressió i exili dels arquitectes republicans que descobreixen els processos de depuració duts a terme al si de la professió al final de la Guerra Civil, així com trajectòries professionals inèdites d'arquitectes fonamentals a el període republicà. Alhora, són rellevants les seves investigacions al voltant de la protecció i la salvaguarda del patrimoni artístic durant la Guerra Civil perquè plantegen un nou enfocament en la visió sobre les conseqüències del conflicte bèl·lic sobre el patrimoni artístic a Catalunya. Els seus treballs sobre l'exili republicà a Mèxic, ha donat lloc a projectes de col·laboració amb la Universidad Autónoma de México i el Colegio de Jalisco (Guadalajara, México) i, han estat premiats amb el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca en catalanística pel Segundo Diccionario de los Catalanes de México (Mèxic: Porrúa, 2022) a la 56ena edició dels Premis Crítica Serra d’Or.

 

Ha format part de diversos grups de recerca reconeguts per la Generalitat de Catalunya: Grup de Recerca Consolidat 2009 SGR 1065 "Patrimonialització i usos del Patrimoni", Grup de Recerca Emergent 2014 SGR 772 "Patrimoni Cultural de Catalunya” i, Grup de Recerca Preconsolidat 2017 SGR 835 “Recerca en Patrimoni Cultural de Catalunya”. Actualment, és membre del Grup de Recerca Consolidat 2021 SGR 139 “Art del Renaixement i del Barroc a Catalunya”.

 

Ha participat en diversos projectes R+D finançats pel Ministeri de Ciència, formant part de l'equip de recerca dels projectes "Patrimonio Etnológico, Sociedad y Cultura Marítima" (HAR2010-15566) i "La ciudad y mar. La patrimonialización de las ciudades portuarias" (HAR2013-48498-P), liderats per l'ICRPC. I, actualment, com investigadora principal del projecte “El impacto de la guerra civil en la configuración de los museos en Catalunya. Trazabilidad, localización y destino de los bienes culturales salvados” IGUEMUS (PID 2021-124518NB-I00)

 

Actualment la seva recerca està centrada en quatre línies que tenen el patrimoni cultural com a denominador comú. Aquestes són: els mecanismes de patrimonialització i els nous usos de l'arquitectura; l’obra, repressió i exili dels arquitectes republicans; la gestió i protecció del patrimoni artístic durant la Guerra Civil; i l'exili català a Mèxic, fent especial incidència en el cas de les dones. 

 

Com a professora del departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat de Girona imparteix les assignatures de Patrimoni Cultural i Museologia al grau d’Història de l’Art i, anteriorment ho havia fet en el Màster de Gestió del Patrimoni Cultural en l'Àmbit Local i en el Màster de Patrimoni Cultural. Ha estat directora de la Càtedra Roses d'Arqueologia i patrimoni arqueològic de la UdG (2022-2023).,

  

Com a Directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya (2019-2021) va ser responsable de les polítiques públiques de recuperació i foment del patrimoni memorial i de la memòria democràtica a Catalunya. Entre elles la implementació del Pla de Foses de Catalunya i la gestió i coordinació dels tres organismes autònoms dependents de la Generalitat (Memorial Democràtic, Museu Memorial de l’Exili i Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre).

 

És membre de l’Associació de Catalanistes de l’Amèrica Llatina (ACAL), del Comitè Tècnic per a Recuperació i la identificació de Persones Desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura Franquista, del Departament de Justíca, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya i, del Consell de redacció de la col·lecció “La Maleta de l’exili” de l’editorial Pagès Editors. Entre els anys 2008 i 2015 va ser membre del Consell de les Arts i la Cultura de l’Ajuntament de Girona.

 

 

 

Producció acadèmica:

 

ORCID: 0000-0003-0697-5282

 

SCOPUS ID: 57211535251

 

Web of Science Researcher ID: ABA-8822-2021

Frase Negra